28 jul 2021

Ga naar de kerk voor rust, geschiedenis, en architectonische hoogstandjes

Ben je op zoek naar een plek waar je even tot rust kunt komen, een deel van de geschiedenis van de stad kunt ontdekken en tegelijkertijd kunt genieten van magnifieke bouwwerken? Bezoek dan onze kerken.

De kapel van Pater Karel

De Heilige Pater Karel is in 1821 in Munstergeleen geboren. Als klein jongetjewas hij al overtuigd dat hij een goede pater zou zijn, en dat werd hij. Toen hij pastoor was, trok de jonge Pater Karel naar het Ierse Mount Argus. Daar werd hij bekend om zijn luisterend oor en helende gave. Pater Karel stierf op 71-jarige leeftijd op 5 januari 1893. In 2007 werd hij heilig verklaard. Nog steeds ervaren mensen steun wanneer ze op belangrijke plaatsen uit zijn leven komen. Een daarvan, het huis waarin hij opgroeide, is nog steeds toegankelijk voor bezoek.

Adres
Pater Karelweg 1
Munstergeleen

De Sint-Michielskerk

De Sint Michaëlskerk, ook wel bekend als de Paterskerk of de Sint Michielskerk, ligt aan de markt in Sittard. Het is een imposant bouwwerk met zijn unieke barokke hoofdaltaar. De paters dominicanen hebben hem tussen 1659 en 1661 gebouwd als kloosterkerk van het Dominicanenklooster. De kerk is sinds 1675 het vertrekpunt van de Sint-Rosaprocessie, die tijdens het laatste weekend van augustus doorgaat.
Het opmerkelijkste verhaal over de kerk stamt uit 1938. Midden in de zomer stond het circus op het marktplein. Tijdens de zondagsmis ontsnapte een van de leeuwen, Azor. Hij liep door de kerk heen, en bleef de rest van de mis rustig op het altaar liggen. Zelfs nu nog staat er naast de deur een stenen leeuw als herinnering aan die gebeurtenis.

Adres
Markt 24
Sittard

De Sint-Rosakapel

Klein en krachtig. Zo kun je de Sint Rosakapel het beste omschrijven. Het kappeletje staat op het hoogste punt van Sittard: de Kollenberg. Het is een passende plek voor de patroonheilige van Sittard. De heilige Sint Rosa verdiende de eer omdat ze in 1688, het jaar dat ze zalig werd verklaard, de inwoners van Sittard beschermde tegen de pest. 
Sinds 1675 wordt tijdens het laatste weekend van Augustus een processie ter ere van Sint Rosa gehouden. Het doel van de processie is om Sint Rosa te bedanken en haar te vragen om de stad van verder onheil te behoeden.

Adres
Kapellerweg 16 (op de hoek van de Kollenbergerweg)
Sittard

De Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart-basiliek

Aan de Oude Markt in Sittard ligt de oudste basiliek van Nederland. De kerk kreeg de eretitel in 1883 van de toenmalige paus Leo XIII. Behalve de titel stuurde een paus (voorganger Pius IX) de eerste steen, afkomstig uit de catacomben van Callistus in Rome. Er zijn ook twee wijwatervaatjes gemaakt van stenen uit de Heilige Grafkerk van Jeruzalem en de Geboortekerk in Bethlehem.
De basiliek is toegankelijk voor begeleide rondleidingen. De rondleidingen kun je hier reserveren.

<< Terug naar nieuwsoverzicht