7 okt 2021

Heerlijke herfstwandeling door Sittard-Geleen

Vandaag is het heerlijk weer voor een herfstwandeling. Ben je op zoek naar een route met afwisselend uitzicht? Met deze wandeltocht kom je langs mooie parken, historische stadsdelen en een bos. Natuurlijk met gezellige koffiepauzes.

De route is in totaal 10 km, dus goede schoenen en een goede conditie zijn een must. Onderweg zijn ook een aantal cafés en restaurants. Mocht je onderweg pauze willen nemen, dan zijn er mogelijkheden genoeg. Klik hier voor de routekaart of lees verder voor de highlights.


Sint Janskluis

De Sint-Janskluis is een van de oudste en meest opvallende monumenten in Geleen. Het kleine klooster werd in 1699 gebouwd als quarantaine-ziekenhuis en kluizenaarswoning voor een monnik. Sinds de restauratie in 1985 worden er regelmatig doopsels en huwelijken voltrokken. Ook wordt het kerkje gebruikt voor concerten en bijeenkomsten.

Danikerbos en de Dikke Daniker

Loop over een bont bladertapijt in het Danikerbos en beklim de hoogste heuvel in de omgeving. Vanaf de Danikerberg heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Probeer kleine dieren te spotten die wegvluchten achter de typische graften, of stel je voor hoe spookachtig de berg eruit moet hebben gezien in de 18e eeuw. De Danikerberg was het tafereel van de processen tegen de Bokkenrijders.
Vergeet niet te stoppen bij De Dikke Daniker voor een heerlijke kop koffie of een maaltijd met een Limburgse twist. Of je nu tussen de bomen op het terras wil zitten, of liever binnen in de ruime chalet, een pauze is hier altijd gezellig. 

Geleenbeek

De Geleenbeek werd ooit gebruikt als afwateringskanaal van de mijnen, maar dat is door de jaren heen veranderd. Nu is het Geleenbeekdal een fantastisch wandel- en recreatiegebied. Ontspan hier tussen de idyllische weilanden en boomgaarden die langs de oevers van de kraakheldere beek liggen.

Brasserie Abshoven

Stop vlak bij de Geleenbeek bij Brasserie Abshoven. Deze brasserie heeft door de jaren heen dienst gedaan als boerderij, herenhuis en klooster. Van het originele bouwwerk staan nu nog de mergelstenen kelder en de voorgevel van het herenhuis met wapensteen overeind. Dankzij een renovatie in 2011 zien we nu een prachtige brasserie op de plek waar ooit de kapel stond. Geniet hier van een high tea, lunch of diner.

Pater Karel Kapel

Ben je ziek of heb je steun nodig? Dan moet je zeker langsgaan bij de Pater Karel Kapel. De pater is in 1821 in de huidige kapel geboren, en stond bekend om zijn helende invloed. Nu nog is de kapel een bedevaartsoord voor mensen die steun of genezing zoeken. Dit jaar is extra speciaal: op 11 december 2021 wordt Pater Karel 200 jaar.

Gemmakapel

De Gemmakapel is een vriendelijk uitziend kerkje met indrukwekkende glas-in-loodramen. Op de gebrandschilderde ramen zie je het levensverhaal van de heilige Gemma, naar wie de kapel vernoemd is, en enkele andere heiligen. De Sittardse topcabaretier Toon Hermans had een bijzondere verering voor de H. Gemma. Toen hij in zijn jeugd ernstig ziek werd, bad zijn moeder in deze kapel voor zijn genezing. Jaren later vierde hij hier zijn veertigjarig huwelijksfeest en is er ook zijn uitvaartdienst gehouden.

Casa Mia: Het kleinste kasteeltje van Nederland

Langs het kleinste kasteeltje van Nederland kom je in het historisch centrum van Sittard. Met zijn  neogotische torentjes, de kantelen en de houten poort lijkt het op de de middeleeuwse Limbrichterpoort. In het begin van de 20e eeuw woonde een Franse graaf en zijn vrouw in het kasteeltje. Prins Hendrik, de echtgenoot van koningin Wilhelmina, kwam hier vaak op bezoek.

Stadspark Sittard

In 1920 veranderde tuinarchitect Versteeg het moeras langs de Geleenbeek in een elegant park. Het resultaat is een ruim park met prachtige vijvers en waterpartijen, oude bomen en lange wandelpaden. Het park is ideaal voor fietsers en wandelaars, maar je kunt er ook heerlijk picknicken. En er is zelfs plek voor festivals en er ligt een speelbos voor de kinderen.

De Vief Heringe

Restaurant De Vief Heringe maakt deel uit van een gerestaureerde en nog draaiende watermolen die dateert uit de 14e eeuw en op de nationale monumentenlijst staat. De 'buitenplaats', zoals De Vief Heringe zichzelf ook wel omschrijft, ligt aan de rand van het indrukwekkende en rijksmonumentale stadspark van Sittard. Geniet van een lekker kopje koffie, een goed glas en van heerlijke bourgondische maaltijden. 

<< Terug naar nieuwsoverzicht