31 aug 2021

Historisch erfgoed in Sittard-Geleen

Sittard is het historisch centrum van de gemeente Sittard-Geleen, maar ook in de gemeenten daaromheen vind je prachtige bouwwerken en indrukwekkend cultureel erfgoed. Hier enkele higlights.

Monument van de Oversteek - Obbicht

Het dorpje Obbicht ligt tussen het veerpont en het voetveer naar België in, maar dat is niet de reden waarom het Monument van de Oversteek hier staat. Het is een gedenkteken uit de Tachtigjarige Oorlog. In de nacht van 5 op 6 oktober 1568 sloop Willem van Oranje met zijn leger hier de grens over. Om de Lage Landen te beschermen  probeerde hij de Spanjaarden te verdrijven. De aanval mislukte, maar de geest van vrijheid en gelijke rechten is in Limburg altijd blijven leven.

De Romeinse put - Grevenbicht

De Joodse begraafplaats huist niet één maar twee monumenten: een romeinse put en een grafheuvel.
De Romeinse put werd per toeval ontdekt in 1922, toen iemand een huis wilde bouwen op die plek. Experts van het museum in Leiden haalden de put met plezier weg om hem in het museum te plaatsen. In 1977 kreeg de gemeente de put weer terug, en in 2008 kreeg hij een vaste plek in het centrum van Grevenbicht.

Het Jodenbergje - Grevenbicht

De grafheuvel ook wel bekend als "het Jodenbergje" wordt al vanaf de 17e eeuw als begraafplaats gebruikt. 
Van de oorspronkelijke begraafplaats zijn nog 12 grafstenen over, waarvan vijf op de berg. De begraafplaats laat zien dat in Grevenbicht een kleine maar zelfstandige Joodse gemeenschap bestond. Aan het begin van de 20e eeuw ging die gemeenschap samen met die van Sittard, maar de heuvel is altijd onaangetast gebleven.

Hoeve Bergerhof - Sittard

Vlak bij het stadspark ligt de monumentale carréboerderij Hoeve Bergerhof. De boerderij, zoals die er nu nog staat, stamt uit de 17e eeuw, maar er zijn aanwijzingen dat op diezelfde plek in de middeleeuwen al een grote boerderij stond. In 1862 kreeg de hoeve een nieuwe naam (Casino) en een nieuwe bestemming als café. Helaas sloot het café na ruim 20 jaar, en werd de hoeve weer gebruikt voor landbouw. Een eeuw later kwam het pand in de handen van herstelbedrijf Laudy, die het restaureerde naar zijn huidige vorm.

Pomphuisje - Sittard

Net buiten het centrum van Sittard en tussen de hypermoderne gebouwen ligt het pomphuisje uit 1915. Het is het meest moderne monument dat de stad rijk is. Watermaatschappij Limburg liet het pomphuisje bouwen als waterbron en pompstation voor de gemeentelijke waterleiding in Sittard, en liet het al snel uitbreiden met een beluchtingsruimte en een overloop- en waterreservoir. Het pomphuisje zorgde tot 1980 was voor schoon water in de stad, maar daarna werd het tijd voor een moderner pompsysteem. In 1999 werd het huisje een beschermd rijksmonument.

Wil je meer weten over erfgoed in Sittard-Geleen? Kom dan naar de Open Monumentendagen op 11 en 12 september, of klik hier voor een volledige lijst.

<< Terug naar nieuwsoverzicht