25 aug 2021

Klein maar fijn: 5x het mooiste van Limbricht

Het kleine dorpje Limbricht staat bekend om zijn karakteristieke historische kern, zijn imposante kastelen en een geweldig wandelgebied. Dus kom snel genieten van een dagje geschiedenis en natuur in Limbricht!

Kasteel Limbricht

Kasteel Limbricht is de verzamelplaats bij uitstek voor allerlei uitjes. Bij het mottenkasteel kun je terecht voor een rondleiding over de geschiedenis van het kasteel, je kan er workshops volgen, of lekker uit eten.  Daarnaast is het de verzamelplaats voor activiteiten zoals een steptocht, een Limburgse Elfstedentocht, een rally en nog veel meer. Reden genoeg om eens snel langs te gaan.

Kasteel Grasbroek

De geschiedenis van Kasteel Grasbroek is nauw verweven met dat van het nabijgelegen Kasteel Born. De gracht die eerst om het kasteel lag is door de jaren heen verdwenen. In plaats daarvan zie je een natuurgebied dat vol zit met nachtegalen en zanglijsters. Bekijk ook zeker de Stoel van Swentibold de heuvel waar in de middeleeuwen ook een klein kasteeltje heeft gestaan. 
Tegenwoordig doet het kasteel dienst als Bed & Breakfast, en kunnen er groepen tot 14 personen en zelfs huisdieren overnachten.

Salviuskerk

Het kleine Salviuskerkje, oftewel de Oude Sint-Salviuskerk is een van de best bewaarde historische monumenten in Nederland. Dat komt door de ontdekking van muur- en gewelfschilderingen die in de jaren '70 zijn ontdekt. Deze schilderingen uit de 13e eeuw zijn de oudste die in Nederland ontdekt zijn. Ook de buitenkant heeft historische waarde: de noordelijke muur van maaskeien staat er al sinds de 10e eeuw.
Tegenwoordig wordt de kerk niet alleen gebruikt voor missen, maar ook voor concerten en exposities.

Limbrichterbos

Aan de uiterste noordrand van het Limburgse lössgebied vind je het prachtige Limbrichterbos. Het bos staat vol loofbomen, sommige zelfs van meer dan 75 jaar oud. Op sommige plaatsen worden meer exotische bomen zoals robinia's  en populieren verwijderd, om ruimte te maken voor van oudsher voorkomende struiken en kruiden. In het bos groeien planten als gevlekte aronskelk, bosanemoon en muskuskruid. De fluiter, nachtegaal, wielewaal en tjiftjaf geven hun fluitconcerten vanuit de kruinen van beuken, esdoorns en andere boomsoorten. Ook buizerds en haviken bezoeken het bos regelmatig. Het beheer is erop gericht de hoeveelheid dood hout te vergroten.

Manege Klipper

Wil je Limbricht eens vanuit een ander perspectief zien? Of wil je graag lid worden van een goede ruitervereniging? Ga dan eens langs bij Manege Klipper. Zowel door het jaar als tijdens de ponykampen trekken de paarden en ruiters graag de vrije natuur in. En met het Limbrichterbos voor de deur, is dat al snel geregeld.

<< Terug naar nieuwsoverzicht