23 apr 2021

Lange Afstandswandeling van RivierPark Maasvallei beste van Benelux

Op de virtuele Fiets- en Wandelbeurs van Gent en Utrecht werd de prijs voor ‘beste wandelroute van 2021’ uitgereikt. En die gaat naar een unieke, grensoverschrijdende nieuwe wandelroute: de Lange Afstandswandeling in het RivierPark Maasvallei.

De route is van maar liefst 137 km lang en volledig bewegwijzerd. Ideale startplaatsen zijn de toegangsdorpen aan beide oevers, zoals Grevenbicht in Sittard-Geleen, Roosteren Itteren en Guelle (NL) en Oud-Rekem, Leut, Stokkem en Kessenich (B). Er zijn bovendien aanlooproutes vanuit de historische kern van Sittard. Struinen langs de Maas wordt afgewisseld met stukken door charmante Maasdorpjes. Omdat de Maas in dit gebied zo dynamisch kan zwellen en krimpen, werd er bijkomend een droge voetentraject of ‘hoogwateralternatief’ bewegwijzerd, dat zelfs in de natste periodes begaanbaar is. Dat kon de jury van de beste wandelroute van 2021 in de Benelux bijzonder waarderen.

De route bestaat nu bijna 1 jaar en werd al veelvuldig gelopen. De bijhorende kaart kost 6 euro. Regionaal Landschap Kempen en Maasland realiseerden de route samen met Vlaamse en Nederlandse partners.

Meer weten over de langeafstandswandeling? Bezoek de website van RivierPark Maasvallei

Over RivierPark Maasvallei

Het RivierPark Maasvallei is de naam van het langgerekte landschap tussen Maastricht/Lanaken en Thorn/Kessenich, aan beide oevers van de Maas. De Maas boetseerde eeuwenlang het landschap en kreeg na overstromingen in de jaren 1990 een breder, natuurlijker, veiliger rivierbed. Met bijzondere natuurgebieden tot gevolg, die vlakbij en tussen de historische Maasdorpjes en –stadjes met hun omringende cultuurlandschap liggen, verbonden door het fietsroutenetwerk, wandellussen en de typische fiets- en voetveertjes. En nu dus ook door de Lange Afstandswandeling door beide Limburgen, door 11 Maasgemeenten en door 20 wilde natuurkernen.

Foto: Jorgo Kokkinidis

<< Terug naar nieuwsoverzicht