10 jan 2022

Probeer de fietsroute De Maurits en haar kleinkinderen

Ook in de winter kun je heerlijk fietsen. Een echte aanrader is de fietsroute De Maurits en haar Kleinkinderen. Langs de route is er aandacht voor het mijnverleden van de stad.

Het is 55 jaar geleden dat Staatsmijn Maurits sloot. Een perfect moment dus om deze route opnieuw te volgen. Langs de route vind je zogenaamde tijdvensters. Deze transparante borden laten je zien hoe de historische locaties van Sittard-Geleen er vroeger uit hebben gezien. 

Maar langs de route vind je imposante bouwwerken, prachtige natuur en nog veel meer. Hier een paar belangrijke plekken uit het verleden van onze mooie stad.

Monumenten

Langs de Mijnweg in Geleen zie je monumenten en overblijfselen van het mijnverleden van de stad. Denk onder andere aan het standbeeld van Sint Barbara, de beschermheilige van mijnwerkers, met daaronder de namen van de mijnwerkers die gestorven zijn. Iets verderop zie je een mozaïek en een monument in twee delen waarop mijnwerkers en een landbouwer staan. 

Sint Janskluis

De "Kloes" zoals de inwoners van Geleen dit miniklooster noemen, is één van de meest in het oog springende monumenten van de stad. De kluizenaarswoning uit 1699 was oorspronkelijk een eenpersoonsklooster voor een in grote afzondering levende monnik. Dankzij de baksteen met mergelbanden en het typisch dakruitje springt dit schattige kerkje meteen in het oog. 

Burgemeester Damenpark 

Het Burgemeester Damenpark is in 1932 aangelegd als sportpark voor de toenmalige gemeente Geleen. Een van de meest markante delen van het park is de ijsbaan. Zowel de schaatsbaan buiten als de ijshal binnen zijn de enige vaste schaatsplekken in Limburg. Van 1970 t.e.m. 1986 werd Pinkpop hier georganiseerd, en ook nu nog vinden hier regelmatig festivals plaats. 

Pinkpop Expo

Door de mijnen kwamen mensen van alle achtergronden samen. Een van de dingen die ze gemeen hadden, is de liefde voor muziek. Geen wonder dat uitgerekend Pinkpop, het grootste festival van Nederland, hier is geboren. Tegenover het Burgemeester Damenpark staat nu de Pinkpop Expo, waar je foto's, documenten en bijzondere items van dit legendarische festival vindt.

Windraak

Je hebt al wel gehoord van restaurant Windraak 31, maar een wandeling door het gelijknamige natuurgebied is ook een fantastisch idee. In het kleine natuurgebied zie je holle wegen, gezellige kikkerpoeltjes, en weides waar dassen en korenwolven voorkomen. Je kunt hier niet alleen goed fietsen, maar ook wandelen en mountainbiken. 

<< Terug naar nieuwsoverzicht