5 aug 2021

Sittard genomineerd voor mooiste vestingstad van Nederland

Dokkum, Gorinchem, Bourtange, Hulst en Sittard zijn de vijf allermooiste vestingstadjes van Nederland volgens 70.000 ANWB-leden die hun stem uitbrachten via de ANWB-site. Op maandag 16 augustus wordt de definitieve top 5 bekend gemaakt.

Sittard heeft zich staande weten te houden in de felle competitie. Er zijn meer dan 160 vestingsteden in Nederland, ieder met een uniek element zoals een groene ster van vestingwallen, kanonnen naast de stadspoort of molens op de bastions.

Stuk voor stuk werden ze versterkt tussen de 15de en 18de eeuw om de vijand buiten de poort te houden. Die gevechten zijn verleden tijd. Wat bleef zijn de steden en stadjes waar de historie van de gevels druipt en waar je heerlijk kunt wandelen over stadswallen met weergaloos uitzicht.

Top 5

Het wordt een lastige klus voor de jury om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Maarten van Rossem (historicus en tv-persoonlijkheid), Jaap Evert Abrahamse (architectuurhistoricus en onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en auteur van meerdere boeken over stadsontwikkeling) en Marieke Haafkens (route-expert ANWB Eropuit en juryvoorzitter) bezochten de stadjes en beoordeelden ze op vier belangrijke criteria:

  • Authenticiteit: wat is er nog te zien van de 'vesting' en is dat echt of gerestaureerd/nagebouwd?
  • Ruimtelijke samenhang: hoe mooi zijn historische overblijfselen geïntegreerd in de stad?
  • Levendigheid: wordt de geschiedenis levend gehouden in het stadje (informatieborden, evenementen, rondleidingen etc.)?
  • Recreatief karakter: hoe aantrekkelijk en toegankelijk is dit stadje voor bezoekers?

Maandag 16 augustus wordt de keuze van de jury bekend gemaakt. Op donderdag 19 augustus wordt de winnaar feestelijk gehuldigd en toegesproken door ANWB-directeur Marga de Jager.

Wijn

Een leuke en lekkere bonus voor Sittard is dat je kan genieten van geschiedenis en goede wijn bij Fort Sanderbout. Tot en met 3 september is het eeuwenoude vestingwerk elke vrijdag van 16:00 tot 17:00 uur open voor bezoekers. Bezoekers kunnen in dat uur vrijwilligers van de wijngaard uitleg vragen over de historie van de wijnbouw in Limburg en in het bijzonder die van Sittard.

Route

Wil je gewoon van de stadswandeling genieten? Kijk dan hier voor de route.
De route is in totaal 5 km, en duurt anderhalf uur.
Stop onderweg ook bij een van de gezellige restaurants en cafés in de stad voor een leuk dagje uit.

<< Terug naar nieuwsoverzicht