22 jul 2021

Voel je een echte jonkvrouwe of -heer bij onze kastelen

Ben je gek op geschiedenis, droom je weg bij Downton Abbey en Pemberley, of lijkt een dag met koninklijke uitzichten wel leuk? Kom dan kastelen spotten in Sittard-Geleen. Tip voor fietsers: de kastelen liggen op 10 km van elkaar, dus een prima tocht.

Kasteel Obbicht

Statig, stralend wit en met zijn eigen slotgracht en prachtige tuinen. Dat is wat je van Kasteel Obbicht mag verwachten. Na meermaals te zijn verwoest is het kasteel steeds opnieuw opgebouwd. De meest recente versie dateert van 1988, maar heeft de stijl en charme van zijn "voorganger" uit 1780 weten te evenaren. De stijl van dit kasteel is overigens vrij uniek. Er zijn slechts een paar gebouwen in de Benelux waarbij de regionale versie van de architectonische stijl van Lodewijk XVI te zien is.
Hoewel het kasteel zelf niet toegankelijk is, zijn gasten van harte welkom in de weelderige tuinen.

Kasteelpark Born

Het is inmiddels een gezellig dierenpark, maar de ruïne uit 1150 staat nog steeds op een ereplaats in het park. Door de jaren heen zijn het kasteel en de omliggende rentmeesterwoning, koetshuis, tiendschuur en paardenstal in handen geweest van hooggeplaatste eigenaren. Onder andere graven, hertogen en een prins-bisschop hebben vanuit het kasteel geregeerd. Na een brand in 1930 is in 1989 om de kasteelruïne een dierenpark gebouwd.

Kasteel Grasbroek

De geschiedenis van Kasteel Grasbroek is nauw verweven met dat van Kasteel Born, omdat het in handen was van dezelfde families. Dit kasteel is wel 400 jaar jonger dan zijn broer uit Born. Ook om Kasteel Grasbroek lag oorspronkelijk een gracht, maar deze is door de jaren heen verdwenen. In plaats daarvan zie je een natuurgebied dat vol zit met nachtegalen en zanglijsters. Bekijk ook zeker de Stoel van Swentibold de heuvel waar in de middeleeuwen een mottenkasteel (een soort uitkijktoren) heeft gestaan.

Kasteel Limbricht

De vele evenementen, de horeca-aangelegenheden in en om het kasteel, en het uitgestrekte bos maken Kasteel Limbricht de meest bekende en meest geliefde van de kastelen in Sittard-Geleen. Het is een van de weinige  mottekastelen in de wereld. Leuk voor de fans van het boek De heks van Limbricht: het verhaal speelt zich grotendeels af in dit kasteel.  Of je er nu bent voor een theatervoorstelling in de open lucht, een gezellig drankje met vrienden of een wandeltocht door het bos, kasteel Limbricht heeft voor iedereen iets. 

Wil je alle kastelen zien? Volg dan deze route.

<< Terug naar nieuwsoverzicht